Cartier cu 4.600 de locuinţe lângă Bucureşti

Postat in 14-05-2008

Prima etapă a proiectului din Ştefăneştii de Jos va aduce pe piaţă 565 de noi unităţi locative

valentin.baesu@cotidianul.ro

Firma cu capital turcesc, Opus Project&Development, va investi 700 de milioane de euro pentru a construi un proiect de locuinţe, spaţii comerciale şi birouri pe un teren de aproximativ 100 de hectare in comuna Stefăneştii de Jos, din judeţul Ilfov. Proiectul Cosmopolis va include clădiri de locuit, dar şi spaţii comerciale şi de recreere, şi va fi finalizat în 2014. Se vor construi aproximativ 4.600 de unităţi locativeîn blocuri şi vile, o serie de clădiri comerciale şi de birouri, un hotel, un spital, două şcoli, precum şi centre de fitness şi piscine. Prima fazăde execuţie a proiectului va include 565 de locuinţe, iar lucrările se vor finaliza până la sfârşitul anului 2008. Preţul locuinţelor va fi, în cazul imobilelor din prima fază a proiectului, între 900 şi 1.050 de euro pe metrul pătrat construit, fără TVA, costurile putând să scadă sau săcrească în funcţie de modul în care se face plata şi momentul achiziţionării.

Valoarea de piaţă a proiectului va fi de circa un miliard de euro la finalizarea tuturor lucrărilor. Potrivit lui Mural Kavurga, directorul general al companiei, finanţarea investiţiei va fi asigurată în principal din credite bancare. „Am obţinut un prim credit de la GarantiBank. De asemenea, finanţarea va fi asigurată si din sumele obţinute în urma vânzării locuinţelor construite în prima etapă a proiectului", a spus Mural Kavurga.

Investiţia se va derula în şapte etape. De asemenea, oficialii companiei spun că 60% din suprafaţa terenului va fi destinată spaţiilor verzi. „Prima fază a proiectului Cosmopolis va mai cuprinde, pe lângăcele 565 de locuinţe, o biserică, o cafenea şi o şcoală de echitaţie pentru copii.", a spus Ahmet Buyukhanli, preşedinte Buyukhanli Group. Compania a achiziţionat terenul anul trecut de la o firmă din România, preţul acestuia fiind de circa trei milioane de euro. Opus Project&Development a fost înfiinţată în acest an şi este controlată de familia Buyukhanli din Turcia, care deţine firma de construcţii Buyukhanli, implicată în mai multe proiecte rezidenţiale, comerciale şi hoteliere pe piaţa imobiliară din Turcia, proiectul din Ştefăneştii de Jos fiind prima investiţie pe o piaţă externă.

Investitorul turc va avea o concurenţă serioasă. Un alt proiect gigant pregăteşte compania imobiliară Fadesa, tot în Ştefănesti. Conform anunţului făcut de companie, pe o suprafaţă de peste 640.000 de metri pătraţi se vor construi 12.000 de locuinţe. Investiţia totală pentru acest proiect se va ridica, la momentul respectiv, la 850 de milioane de euro. Acesta se va afla pe malul apei care traverseazăcomuna, în partea dinspre localitatea Afumaţi. În cazul proiectului dezvoltat de Fadesa, se vorbeşte deja despre intenţia unor cetăţeni spanioli de a rezerva locuinţe în acest ansamblu rezidenţial. În condiţiile în care, din punct de vedere legal, totul este gata, se aşteaptă ca lucrările să înceapă în scurt timp.

Analiştii Imobiliari consideră că atât proiectul Cosmopolis, cât şi cel anunţat de Fadesa vor influenţa preţurile terenurilor din această zonă.„În Ştefăneşti, preţurile terenurilor au rămas mai mult timp accesibile comparativ cu localităţile vecine. Aşa se explică apariţia celor douămari proiecte aici. Preţurile vor creşte", spune Călin Clinciu, director de comunicare al companiei Euroest. Acesta consideră că noul proiect imobiliar nu va influenţa decisiv preţurile apartamentelor din Bucureşti. „Numărul de unităţi locative este sub cererea care se manifestă în prezent pe piaţă. Mai mult, acestea vor intra pe piaţăeşalonat, în câţiva ani", mai spune Clinciu.